رونق بازار مسكن تا چه زمانی ادامه دارد؟
مسیرساز: باتوجه به تجربه سال های گذشته طبیعتا باید معاملات مسكن در اردیبهشت سال آینده همزمان با ماه رمضان افت كند و سپس در سه ماهه پس از آن با افزایش قراردادها مواجه باشیم؛ هرچند اقتصاددانان عنوان می كنند كه پیش بینی از وضعیت بازارها در سال آینده دشوار است.
به گزارش مسیرساز به نقل از ایسنا، رونق نسبی بازار مسكن در مقطع كنونی كه از شروع آذرماه ۹۸ شروع شده احیانا تا بازه زمانی نزدیك به شروع ماه رمضان در اردیبهشت ماه ۹۹ ادامه خواهد داشت و سناریوی محتمل این است كه تا اختتام ماه رمضان از تعداد معاملات كاسته شود و بالطبع قیمت ها در ماه رمضان ثبات نسبی خواهد داشت. این رفتار معمولا همه ساله در بازار مسكن تكرار می شود. بعد در سه ماه بعد از رمضان شاهد افزایش خرید و فروش ها در بازار مسكن هستیم و باردیگر كسادی در ماه های محرم و صفر اتفاق می افتد. البته این روند در شرایط نرمال اقتصادی شكل می گیرد اما باتوجه به شرایط خاص اقتصاد ایران نمی توان با تحلیل قطعی سناریوهای پیشین به ارزیابی وضعیت آینده بازار پرداخت.
واسطه های ملكی می گویند كه با نزدیك شدن به ماه های پایانی سال، بازار مسكن از شروع آذرماه با رشد بیشتر از ۱۳۰ درصدی تعداد معاملات روبه رو شده اما افزایش قیمت در مناطق پرتقاضا چندان محسوس نیست. آمارهای بانك مركزی نشان میدهد قیمت مسكن در تهران طی ماه های آذر و دی حدود ۱۰ درصد افزایش یافته اما باتوجه به آن كه پیش از آن چهار ماه نزولی را پشت سر گذاشته بود قیمت ها در مناطق پرمعامله به سطح میانگین قیمت ها در تیرماه رسیده است. با این تفاوت كه در تیرماه ۴۸۰۰ فقره معامله در شهر تهران انجام شد كه به صورتی با ركود تورمی مواجه بودیم اما در دی ماه تعداد معاملات ۱۰ هزار و ۷۰۰ فقره بوده است. پس می توان گفت باتوجه به رشد نسبی بازارهای خودرو، ارز و بورس، آرامش نسبی بر بازار مسكن حاكم شده و این بخش با رونق غیرتورمی مواجه می باشد. از طرف دیگر عمده رشد حدود ۴۰ درصدی قیمت مسكن شهر تهران امسال از افزایش قیمت در مناطق جنوبی نشأت گرفته و چه بسا اگر طی شش ماه اخیر در جنوب تهران افزایش قیمت رخ نمی داد روند افزایش قیمت در كل شهر تهران منفی می شد.
گزارش های میدانی حاكی از آنست كه در شرایط فعلی، بازار با ركود نسبی واحدهای قدیمی فاقد امكانات، ركود نسبی واحدهای نوساز و رشد تقاضا برای واحدهای دارای امكانات با عمر ۵ سال به بالا مواجه می باشد. باتوجه به اختلاف قیمت واحدهای كلیدنخورده با واحدهای بالای ۵ سال عمده متقاضیان مصرفی به این سمت سوق یافته اند. آمار شهر تهران گویای آنست كه سهم واحدهای بالای پنج سال از كل معاملات از ۴۱ درصد در بهمن ماه ۱۳۹۲ به ۵۸ درصد در دی ماه ۱۳۹۸ رسیده است.
به نظر می رسد عدم قطعیت به پاشنه آشیل عمده بازارها در ایران همچون بازار مسكن تبدیل گشته كه به نوسانات قیمت در ماه های پایانی سال منجر گردیده است. البته به سبب نبود ظرفیت لازم در بازار مسكن جهش قیمت به اندازه خودرو و بورس اتفاق نیفتاده اما برخی مالكان همانند بازه زمانی اسفند ۹۷ تا خرداد ۹۸ قیمت های پیشنهادی را بالا برده اند. اما قراردادها در مناطق میانی شهر تهران با مبالغ یك تا دو میلیون تومان پایین تر از قیمت های پیشنهادی منعقد می شود.
پیش بینی عبده تبریزی از بازارهای ارز، مسكن و بورس
حسین عبده تبریزی، تحلیل گر اقتصادی درباب وضعیت بازارها در سال آینده گفته است: قبلا زمانی كه می خواستیم از اقتصاد ایران پیش بینی داشته باشیم به اقتصاددانان بازگشت می كردیم و آنها بر طبق مدلهای وضعیت آینده اقتصاد را پیش بینی می كردند اما هم اكنون به دلیلهای سیاسی و تحریم ها مدلها كمتر جواب می دهد و بیشتر باید سناریوسازی كرد. پیش بینی نمی كردم قیمت مسكن در عرض دو سال ۱۷۰ درصد افزایش پیدا كند و با دلار رقابت كنند. زمانی كه قیمت زمین دو برابر می شود یا شاخص بورس پنج برابر می شود هیچ اشتغالی ایجاد نخواهد شد.
وی افزود: مردم به معجزه قیمت زمین و شاخص بورس معتقد شده اند و اگر با این خطر رو به رو شویم كه مردم به این باور برسند معجزه رخ نخواهد داد این میزان نقدیندگی به كجا خواهد رفت؟ اولین مقصد ارز است و همه برنامه های دولت برای كنترل بازار ارز به هم می خورد.
یك كارشناس: مسكن ظرفیت افزایش قیمت ندارد
هم چنین سلمان خادم المله، كارشناس اقتصاد مسكن می گوید: مدت هاست قیمت مسكن از تعادل عرضه و تقاضا خارج شده است. بدین معنا كه تقاضای مصرفی به شدت سركوب شده و خیلی كم شده است. قیمت مسكن در تهران به حدود ۱۴ میلیون تومان در هر متر مربع رسیده و اگر متوسط درآمد خانوارهای متوسط را ۴ تا ۵ میلیون تومان در ماه فرض نماییم ده ها سال طول می كشد تا یك خانواده بتواند خانه میان متراژ در یك جای متوسط تهران خریدار كند. وجوهی كه الان به بخش مسكن می آید ناشی از سرمایه گذاری است. چون با این وضعیت بدترین كار نگه داشتن پول نقد است. ممكنست پس از افت بازار سرمایه، قسمتی از منابع به بازار مسكن حركت نماید ولی به معنای تقاضای مصرفی و افزایش قیمت نخواهد بود. معتقدم نهایت افزایش قیمت مسكن برای سال ۱۳۹۹ معادل نرخ تورم عمومی است.
گفته می شود نقدینگی ایران در تابستان امسال از رقم ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان عبور كرده و رشد آن حدود ۲۷ درصد بوده است. تورم سالانه نیز در دی ماه حدود ۳۸ درصد بوده، البته تورم نقطه به نقطه ۲۶ درصد گزارش شده است. رشد سالیانه مسكن در تهران نیز به ۴۰ درصد رسیده كه این ارقام نشان میدهد با وجود نوسانات ماهانه، تورم نقطه به نقطه مسكن ۱۴ درصد بالاتر از تورم نقطه به نقطه عمومی است. نكته قابل توجه دیگر این كه در ماه گذشته نرخ تورم نقطه به نقطه خانوارهای كشور ۱.۵ درصد كاهش یافته اما شاهد دو افزایش ۸.۵ و ۲.۱ درصدی تورم مسكن در تهران به ترتیب در ماه های آذر و دی بوده ایم. بنظر می رسد بازار مسكن كه بطور كلی در سال ۱۳۹۸ با ركود مواجه بوده و معاملات در ۱۰ ماهه نخست حدود ۴۳ درصد نسبت به زمان مشابه سال قبل كاهش یافته است با ركود تورمی دست و پنجه نرم می كند. هرچند در دو ماه اخیر تعداد معاملات بیشتر از ۱۰۰ درصد بالا رفته كه عمده كارشناسان معتقدند تنها علت این اتفاق می تواند تغییر قیمت بنزین، معاملات شب عید و خریدهای سرمایه گذاری به قصد حفظ ارزش پول باشد. مطابق برآوردها حدود ۷۷ درصد معاملات بازار مسكن در ایران از نوع سرمایه گذارانه است.
اما سوال اغلب افراد این است كه بازار مسكن در سال آینده به چه سمت و سویی می رود؟ سال قبل پیش بینی عمده كارشناسان این بود كه افزایش قیمت مسكن در سال ۱۳۹۸ معادل نرخ تورم عمومی خواهد بود كه با مقداری اغماض، درست از آب درآمد. امسال نیز با كمی تفاوت دیدگاه، غالب كارشناسان در پیش بینی قیمت مسكن در سال ۱۳۹۹معتقدند این بازار ظرفیت جهش قیمت ندارد و نهایت رشد آن معادل نرخ تورم خواهد بود.
به گزارش مسیرساز به نقل از ایسنا، در دی ماه ۱۳۹۸ مطابق اعلام بانك مركزی، متوسط قیمت مسكن در شهر تهران ۱۳ میلیون و ۸۱۰ هزار تومان در هر متر مربع بود كه نسبت به ماه قبل ۲.۱ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴۰.۹ درصد افزایش نشان میدهد. در این ماه هم چنین تعداد معاملات آپارتمان های مسكونی شهر تهران به ۱۰ هزار و ۷۰۰ واحد مسكونی رسید كه نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱۲ و ۵۹ درصد افزایش داشت.
منبع: مسیرساز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب