مسیرساز
گزارش مسیرساز؛

فقدان خروجی عملیاتی شورای پنجم در حفظ باغات تهران

فقدان خروجی عملیاتی شورای پنجم در حفظ باغات تهران

مسیرساز: روش تشخیص باغ بودن املاک در دوره پنجم شورای شهر بدون تملک و گریز از آماده سازی و عدم تبدیل آن به بوستان عمومی، فایده ای برای عموم مردم نداشت.



گروه جامعه: باغات شهر تهران بعنوان عنصری جدایی ناپذیر از سیستم شهری، منابع ارزشمندی هستند که علاوه بر ارزش های اکولوژیکی، قسمتی از تاریخ، هویت و ثروت شهر محسوب می شوند. برمبنای تبصره یک ماده ۱۳ بخشنامه اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها «شهرداری ها و شوراهای اسلامی شهر باید شرایطی فراهم گردد تا با خرید باغات محدوده شهر، بوستان های شهری در آنها راه اندازی و در اختیار عموم قرار گیرد.» اتفاقی که در دو دوره شورای شهر تهران با کم و کاستی هایی رخ داد اما با روی کار آمدن مدیریت شهری پنجم با شعار مقابله با باغ کشی، متوقف و نارضایتی عمومی را ایجاد کرد.
اکنون بیش از ۳ سال از لغو مصوبه برج باغات می گذرد، تصمیمی که زهرا صدراعظم نوری، رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری آنرا عاملی برای حفظ باغات در تهران دانسته و گفته ما (دوره مدیریت شهری پنجم) اجازه باغ کشی و نابودی درختان را نداده ایم و اقداماتمان قابل مقایسه با دوره های قبل شورا نیست.
معاون شهرسازی شهرداری تهران نیز بصورت تلویحی این مصوبه را زیر سوال برد و اذعان داشت که با واقعیات شهر فاصله داشته و نیاز به بازبینی دارد وی همچون دیگر اعضای شورای شهر تاکید دارد که شورای پنجم با شعار حفظ باغات پیش رفته است، اما مصوبه شورای پنجم برای «صیانت از باغات تهران» نه فقط از تخریب باغات جلوگیری نکرده که در بطن خود به سبب بی توجهی به منافع مالکان و تصمیم گیری در یک فضای تخیلی، بدون در نظر گرفتن واقعیات ساخت و ساز در تهران و اقتصاد مسکن، حل معضل تخریب باغات را به آینده ای مبهم سپرده است. حالا خیلی از پرونده های این زمین ها به سبب مشخص نبودن رویکرد شورای شهر و نحوه تصمیم گیری نهایی دراین زمینه معطل مانده است.
آمارهای ارائه شده از طرف معاونت شهرسازی و معماری نیز که عنوان کرده است: طی سال ۹۹ هیچ مالکی برای دریافت پروانه ساخت در این پهنه ها اقدام نکرده و این رقم در سال ۹۸ تنها یک مورد بوده است، نیز بر این استدلال صحه گذاشت و افزون بر این عبدالرضا گلپایگانی معاون شهرسازی شهرداری تهران نیز بصورت تلویحی این مصوبه را زیر سوال برد و اذعان داشت که با واقعیات شهر فاصله داشته و نیاز به بازبینی دارد.

شورایی که برای شهر تصمیم نگرفت
گرچه مدیریت شهری دوره پنجم با شعار انسان محوری آمد اما خروجی عملیاتی نداشت. کارنامه عملی این دوره در موضوع باغات تهران که تنها به بررسی وضعیت باغ ها و رأی به باغ بودن یا نبودن آنها بسنده کرد؛ نشان داد شورایی برای شهر نیست. در این دوره اعضای شورای شهر بارها در مورد تصمیم گیری در بحث باغ ها و یا ساخت و ساز و کاربری آنها رو در روی یکدیگر قرار گرفتند و حتی یکدیگر را متهم کردند؛ اما مدیریت شهری باید حفظ باغات را مدنظر قرار می داد.
آنچنان که به نظر می آید، روش حاکم بر شورای پنجم در خصوص تشخیص باغ بدون تملک و گریز از آماده سازی و عدم تبدیل آن به بوستان، فایده ای برای عموم مردم ندارد. شهر برای مردم است و تصمیمات شورای شهر نیز باید در امتداد مصالح و منافع شهر و آحاد شهروندان باشد.
مهدی چمران رییس سابق شورای شهر تهران با اشاره به این که قبل از ورود شورای سوم و چهارم به مساله باغات پرونده شکایات صاحبان باغ بسیار زیاد بود اظهار داشت: اما با اجرای طرح حفظ باغات و تصویب آن در شورای عالی معماری و شهرسازی، تلاش شد بدون این که درختی قطع شود با قیمت قابل توجه زمین در پایتخت، باغداران تنها در ۳۰ درصد از زمین خود در زیربنای قبلی، ساخت و ساز ۸ طبقه ای انجام دهند تا بدین سان نه سازنده ضرر کند و نه درخت لطمه ببیند و البته مردم به حفظ باغات تشویق شوند.
وی با غیر منطقی بودن ساخت دو طبقه در باغات باارزش تهران که در مصوبه شورای پنجم مطرح گردیده است، ابراز داشت بدین سان نه فقط موجب حفظ درختان نمی شویم که صاحب باغ درختان را از بین می برد و جریمه آنرا هم می پردازد تا ساخت و ساز انجام دهد و در نهایت پول آنرا از مشتری می گیرد و بدین سان قیمت مسکن هم باردیگر بالا می رود.
تملک ۶۵ باغ از طرف شهرداری در دوره سوم و چهارم و تبدیل آن به بوستان عمومی
افزون بر این در شورای سوم و چهارم، شهرداری تهران مکلف شد ضمن شناسایی و تملک باغات قدیمی و در خطر تخریب، آنها را به بوستان عمومی و تفرجگاه شهری تبدیل کند. و تملک و تبدیل باغ ها به بوستان عمومی دوره مدیریت های پیشین شهر تهران ۹۸ درصد افزایش داشت، بطوریکه تا پیش از آن، تنها ۶ باغ در سطح پایتخت تملک شده بود. اما در دوره شورای سوم و چهارم ۶۵ باغ در شهر تهران با تملک شهرداری تهران بصورت بوستان عمومی مورد بهره برداری قرار گرفت.
به عنوان نمونه فقط در منطقه یک تهران در مجموع ۱۰ باغ به مساحت کلی ۱۵۶ هزار و ۵۶۰ مترمربع بصورت توافقی در جهت راه اندازی بوستان های شهری خریداری شد. وزیری، امیرسلیمانی، نیایش، بابک، آقابزرگی، تعاونی نظام دامپزشکی، کامران و نظر همچون باغ های تملک شده شمال تهران در دوره مدیریت جهادی بودند که بعد از اجرای عملیات عمرانی و فضای سبز، جهت استفاده عموم مردم به بوستان تبدیل شدند.

اما حالا در دوره پنجم با اجرای ۳ سال مصوبه خانه باغ، نه فقط باغات تهران حفظ نشده بلکه تنها در پروسه تخریب با یک ایست و توقف کوتاه مدت روبه رو شده است.
این شرایط موجب افزایش نارضایتی و درماندگی مردم شده و چنین مصوبه ای یک دستگاه پروسه رانتی و فسادآمیز را بصورت قانونی نهادینه کرده است این شرایط موجب افزایش نارضایتی و درماندگی مردم شده و چنین مصوبه ای یک دستگاه پروسه رانتی و فسادآمیز را بصورت قانونی نهادینه کرده است بطوریکه باید برای گرفتن رأی غیر باغ از اعضای شورای شهر یا راهی پلکان شورای شهر برای لابی گری شوند و یا راه شکاندن رأی شورای شهر در دیوان عدالت اداری را در پیش بگیرند.
هرچند در اجرای طرح قبلی اشکالاتی پیش آمده و تخلفاتی رخ داده بود، اما با توقف ساختمان سازی، ساختمان های فرسوده شهر فرسوده تر و در مقابل زلزله مخاطره آمیز می شود و ساختمان سازی هم خوابیده است و مسکن گران گردید به جهت اینکه تنها یک شعار تبلیغاتی را پیش ببرند. و در حقیقت خروجی مصوبه ای که اصلاح طلبان از آن بعنوان یکی از دستاوردهای بزرگ این دوره یاد می کنند؛ نه فقط به حفظ باغات کمک نکرده که بخش زیادی از مالکین را در انتظار آخر دوره حاضر مدیریت شهری گذاشته است.


منبع:

1400/03/22
22:20:05
5.0 / 5
917
تگهای خبر: تخریب , خدمات , دستگاه , راه اندازی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
مسیر ساز
مسیر ساز
masirsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسیرساز محفوظ است

مسیرساز

حمل و نقل و راهسازی