مسیرساز
بازار مسكن در سال ۹۸،

دلالان مسكن در امان ماندند

دلالان مسكن در امان ماندند

مسیرساز: سال قبل در حالی روند رشد قیمت مسكن ادامه پیدا كرد كه دلالان هر چه خواستند در این بازار انجام دادند و مالیات بر عایدی مسكن برای پنجمین سال، به سال بعد موكول شد.


به گزارش مسیرساز به نقل از ایسنا، بازار مسكن شهر تهران در سال ۱۳۹۸ تورم ۴۲ درصدی را تجربه نمود و این در شرایطی است كه عمده كارشناسان تا قبل از آن معتقد بودند تورم مسكن پایین تر از نرخ تورم عمومی خواهد بود. اما خرید و فروش های دلالان اجازه كاهش قیمت را نداد.
حاشیه امن سفته بازان و سرمایه گذاران در شرایطی كه هیچ نوع مالیاتی بر معاملات مكرر یا مالیات خانه های خالی پرداخت نمی كنند؛ طبیعی است كه منجر به افزایش قیمت مسكن می شود. اما سال قبل هم اجرای مالیات بر عایدی املاك محقق نشد.
هرچند نخستین قدم ها برای تغییر ماهیت بازار مسكن ایران از سوداگری به مصرفی با وعده های وزیر نورسیده در سال ۱۳۹۸ برداشته شد، اما با وجود امیدواری ها به اجرای این طرح در آن سال محقق نشد. صدیف بدری، سخنگوی كمیسیون عمران مجلس گفته كه تصویب لایحه مالیات بر عایدی سرمایه اولویت اصلی مجلس یازدهم خواهد بود.

دولت مقرر است لایحه بیاورد
دولت هم قول داده كه لایحه مالیات بر عایدی سرمایه را به مجلس بیاورد. هر چند دیر اما پس از سال ۱۳۹۴ كه این طرح مطرح شده نخستین قدم ها برای اجرای آن پارسال برداشته شد. اواسط بهمن ماه ۱۳۹۸ وزیر اقتصاد از عرضه لایحه مالیات بر عایدی سرمایه ذیل لایحه اصلاح قانون جامع مالیات های مستقیم به هیئت دولت اطلاع داد كه با عنایت به مراحل مختلف بررسی آن در كمیسیون اقتصاد دولت، صحن هیئت دولت، ارسال به مجلس، اعلام وصول آن، ارسال به كمیسیون اقتصادی مجلس و سپس طرح در صحن علنی آن، به نظر می آید بیشتر از یك سال زمان تا تصویب آن در انتظار لایحه مالیات بر عایدی مسكن باشد.
از جانب دیگر در بهمن ماه وزارت راه و شهرسازی از سامانه املاك و اسكان كه یكی از پیش نیازهای اجرای مالیات بر عایدی املاك است رونمایی نمود. مقرر است دستگاه های مرتبط به این سامانه متصل شوند و بر مبنای گفته های محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی جلساتی تابحال در این خصوص برگزار شده و بعد از فروكش كردن بیماری كرونا رایزنی های ​دستگاه های دولتی ادامه می یابد.
پروانه اصلانی، مدیركل دفتر اقتصاد مسكن اظهار داشت: آقای آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی معتقد بوده كه شناسایی خانه های خالی باید توسط شهرداری ها صورت گیرد. تا اینكه با روی كار آمدن محمد اسلامی، مجدداً طراحی این سامانه توسط وزارت راه و شهرسازی مورد پیگیری قرار|گرفت.

۷۷ درصد معاملات مسكن از نوع سرمایه ای است
اما شناسایی خانه های خالی فقط بخشی از مالیات بر عایدی املاك است. هدف اصلی این طرح، حذف خرید و فروش های سرمایه گذارانه در بازار مسكن می باشد كه همواره طی دهه های اخیر به رشد قیمت خانه منجر گردیده است. گفته می شود الان ۷۷ درصد معاملات در بازار مسكن ایران را خرید و فروش های سرمایه ای تشكیل می دهد.

مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟
مالیات بر عایدی سرمایه بر ارزش دارایی وضع نمی گردد بلكه بر افزایش ارزش دارایی یا همان عایدی دارایی وضع می شود. به صورت مثال اگر فردی ملكی را در سال جاری به قیمت ۱۰۰ میلیون تومان خریداری كند و در سال بعد به قیمت ۱۵۰ میلیون تومان بفروشد، درصدی از ۵۰ میلیون تومان افزایش ارزش دارایی، مشمول پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه خواهد بود.
هم چنین در طرح پیشنهادی كمیته اقتصاد مقاومتی مجلس شورای اسلامی، انتقال بین نزدیكان نسبی طبقه اول خانواده شامل والدین و فرزندان و همسر دائم، معاف از مالیات در نظر گرفته شده است. از جانب دیگر برای تشویق به عرضه مسكن و ساخت، ضروریست نخستین انتقال واحدهای مسكونی نوساز از پرداخت مالیات بر عایدی املاك معاف شوند. بدین ترتیب سازندگانی كه به سود متعارف قانع هستند و قصد ندارند دو تا سه سال واحد خویش را احتكار كنند هیچ نگرانی از بابت اجرای این طرح نخواهند داشت.

اجرای مالیات بر عایدی سرمایه در ۱۸۰ كشور
مالیات بر عایدی سرمایه در ۱۸۰ كشور جهان اجرا می شود. آمریكا، انگلیس، كانادا، برزیل، چین، فرانسه، روسیه، اسپانیا، ژاپن، ایتالیا، تركیه، بوتسوانا، قطر، لیبی و … همچون كشورهای توسعه یافته، در حال توسعه و توسعه نیافته ای هستند كه این مالیات را مورد استفاده قرار می دهند.
خیلی از كارشناسان اقتصادی در ایران، تصویب و اجرای این پایه مالیاتی را سبب ثبات و حتی كاهش قیمت مسكن، افزایش معاملات و از همه مهمتر خروج سفته باران و دلالان از بازار مسكن می دانند كه پیامد آن، تبدیل شدن مسكن از كالای سرمایه ای به كالای مصرفی است. حال باید ببینیم كه آیا مجلس و دولت امسال عزمی برای برداشتن گام های نهایی اجرای این طرح خواهند داشت یا خیر.



1399/01/09
19:06:51
5.0 / 5
3152
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
مسیر ساز
مسیر ساز
masirsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسیرساز محفوظ است

مسیرساز

حمل و نقل و راهسازی