مسیرساز
افزایش درآمدهای مالیاتی

نفت برود به سلامت!

نفت برود به سلامت!

مسیرساز: سوق یافتن اقتصاد ایران به سمت درآمدهای پایدار مثل مالیات، وابستگی کشور به درآمدهای نفتی را کاهش داده و این جراحی اقتصادی علاوه بر ثمرات خوبی که در کنترل تورم و اجرای طرح های توسعه ای دارد می تواند یک دفعه برای همیشه بعد از 115 سال سایه سیطره نفت را از کشور بردارد.


به گزارش مسیرساز به نقل از ایسنا، از حدود ۱۱۵ سال قبل اقتصاد ایران در سلطه نفت قرار گرفته و این وابستگی سبب شده تا منابع پایدار و ظرفیتهای مغفول مانده مثل مالیات، علم و تکنولوژی و مزیت های نسبی در بخش های صنعت و کشاورزی مجال بروز پیدا نکند. بعضی کارشناسان، فروش نفت و محصولات معدنی را به فروش اعضای بدن تشبیه می کنند که حکم اندام حیاتی را دارد.
از جانب دیگر اقتصاد دولتی به افزایش هزینه های جاری انجامید و به صورتی کشور را درگیر دیابت پولی و تورم کرد. این در حالیست که کشورهای توسعه یافته در دهه های گذشته بخش عمده درآمدهای خودرا بر پایه مالیات گذاشتند.

وجود ۶۲ هزار پروژه نیمه تمام در کشور
در ایران اما درآمدهای حاصل از صادرات نفت و گاز، خرج اموراتی مثل حقوق کارمندان و بازنشستگان، یارانه کالاهای اساسی و پرداخت های نقدی می شد. این هزینه های کمرشکن، دولت ها را مجبور می کرد هزینه های توسعه ای و عمران کشور را کاهش دهند. وجود بیش از ۶۲ هزار پروژه نیمه تمام در کشور، شاهدی بر این مساله است. زیان ده بودن شرکت های دولتی و ناترازی بانکها نیز بر چالش های اقتصاد ایران افزوده است.
دولت سیزدهم از شروع آغاز به کار در سال ۱۴۰۰ با شعار جراحی اقتصادی تصمیم گرفت قسمتی از نابسامانی ها و بیماری هایی که اقتصاد کشور بیش از ۱۰۰ سال درگیر آن بوده را درمان کند. اصلاح نظام یارانه ای، مولدسازی دارایی های مازاد، افزایش درآمدهای مالیاتی و شفاف سازی صورت های مالی شرکت های دولتی همچون این اقدامات است.

نفت کم کم از بودجه رخت می بندد
سال ۱۴۰۲ برای نخستین بار سهم درآمدهای مالیاتی در بودجه عمومی کشور به ۵۱ درصد رسید و سهم نفت ۲۹ درصد تعیین شد. هم اکنون باتوجه به شناسایی مودیان جدید و جلوگیری از فرارهای مالیاتی، سهم مالیات از بودجه ۱۴۰۳ به ۶۱ درصد بالا رفته و سهم نفت به ۲۲.۵ درصد کاهش پیدا کرده است. ۲۵.۳ درصد نیز برای دارایی های سرمایه ای شامل اموال منقول و غیرمنقول مازاد در نظر گرفته شده است.
درآمد نفت در لایحه بودجه ۱۴۰۳ حدود ۶۱۴ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده و درآمد مالیاتی ۱۱۲۲ هزار میلیارد تومان از طرف دولت پیش بینی شده است که تقریباً دو برابر درآمد نفت می باشد. دارایی های مازاد نیز در سال قبل ۱۲۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شد که البته تحقق نیافت. باتوجه به زمان بر بودن پروسه شناسایی و تعیین قیمت دارایی های مازاد رقم ۱۲۰ هزار میلیارد تومان سال قبل چندان منطقی نبود که پیش بینی می شود تا انتهای سال از این رقم تنها ۲۰ هزار میلیارد تومان محقق شود. بدین سبب در بودجه ۱۴۰۳ سهم دارایی های مازاد که عمدتاً بوسیله مولدسازی و فروش اموال دولتی به دست می آید ۶۱ هزار میلیارد تومان تعیین شد.

مودیان مالیاتی تقریباً دو برابر شده است
داود منظور ـ رییس سازمان برنامه و بودجه - افزایش درآمدهای مالیاتی را از ناحیه افزایش قیمت ها و شناسایی مودیان مالیاتی جدید می داند. او گفته است: به سبب افزایش نرخها درآمدها بالا رفته و خود به خود مالیات هم رشد کرده است. عامل دوم شناسایی مودیان جدید است. تعداد مودیان در آغاز دولت ۲.۹ میلیون نفر بوده که اکنون از ۵.۵ میلیون نفر عبور کرده است. در حقیقت فرارهای مالیاتی کم شده که این مساله نیز موجب افزایش درآمدهای مالیاتی می شود.
هم اکنون تمرکز نظام مالیاتی بر روی شناسایی فرارهای مالیاتی، به ویژه فرارهای مالیاتی بزرگ است. البته ایجاد پایگاه های اطلاعاتی کمک کرده تا نظام مالیاتی بتواند مالیات عادلانه و منصفانه دریافت کند. بر این اساس در بودجه سال آینده میزان وابستگی به نفت کاهش می یابد؛ موضوعی که یک کارشناس اقتصادی، تحقق آنرا آرزوی دیرینه دولت ها دانست.
عبدالمجید شیخی در این زمینه به ایسنا اظهار داشت: بودجه ۱۴۰۳ نشان دهنده آنست که آرزوهای همه دولت ها یعنی کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی محقق شده است.
وی ادامه داد: وقتی وظیفه تنظیم بازار بر عهده دولت می باشد، طبیعتا باید ابزار درآمدی بیشتر و متنوع تری وجود داشته باشد. معتقدم حجم اقتصاد کشورمان ۷ برابر آن چیزی است که بطور معمول بیان می شود. بدین سبب دولت می تواند مالیات بسیار بیشتری را گرفتن کند و حجم فرار مالیاتی از اعداد اعلام شده بسیار بیشتر است.




منبع:

1402/09/16
21:34:29
5.0 / 5
340
تگهای خبر: ابزار , بازار , شركت , فروش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
مسیر ساز
مسیر ساز
masirsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسیرساز محفوظ است

مسیرساز

حمل و نقل و راهسازی