مسیرساز
، جزئیات زمین لرزه بامداد امروز جوادآباد ورامین،

فاصله ۷۵ كیلومتری زلزله امروز با تهران، ثبت خردلرزه ها در اطراف دریاچه نمك قم

فاصله ۷۵ كیلومتری زلزله امروز با تهران، ثبت خردلرزه ها در اطراف دریاچه نمك قم

به گزارش مسیرساز مدیر بخش زلزله مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی با اشاره به اینكه زلزله صبح امروز جواد آباد ورامین با بزرگای ۳.۱ در ۷۵ كیلومتری جنوب تهران رخ داده است، اظهار داشت: گسل شناخته شده در رومركز این زمین لرزه گسل ˮسیاه كوهˮ است كه با گسل ˮرباط كریمˮ مجاورت دارد و گسل رباط كریم تا جوار شهر ˮپرندˮ گسترش یافته است.



دكتر علی بیت اللهی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به اینكه زمین لرزه با بزرگای ۳.۱ جوادآباد ورامین در ساعت ۳ و ۲۵ دقیقه و ۱۲ ثانیه صبح امروز دوشنبه ۱۲ آذرماه رخ داده است، اضافه كرد: این زلزله در مختصات كانونی ۵۱.۵۰۵ طول جغرافیایی و ۳۵.۰۳۳ عرض جغرافیایی در عمق ۲۴ كیلومتری زمین به ثبت رسید.

وی رومركز این زلزله را در ۷۵ كیلومتری جنوب تهران و ۲۵ كیلومتری جنوب غرب جوادآباد ورامین (بزرگترین مركز جمعیتی نزدیك به كانون زلزله) دانست و تصریح كرد: رومركز اعلام شده از جانب موسسه ژئوفیزیك دانشگاه تهران برای این زمین لرزه، در پهنه استان قم است. به جز جواد آباد ورامین در شمال شرق رومركز، آبادی های نزدیك به آن هم در موقعیت شمال شرق رومركز واقع شده اند كه به ترتیب تعداد جمعیت شامل روستاهای "جعفرآباد جنگل" با ۶۷۵ نفر جمعیت، "طغان" با ۶۶۲ نفر جمعیت، "حصارقاضی" با ۵۷۸ نفر جمعیت، "نجف آباد" با ۳۴۴ نفر جمعیت، "ظهیرآباد" با ۲۷۰ نفر جمعیت و "چرمشهر قلعه سالاریه" با ۱۳۰ نفر جمعیت می گردد.



نقشه رومركز زلزله صبح امروز جوادآباد ورامین

بیت اللهی، "چرمشهر قلعه سالاریه"، "قلعه قاسم آباد" و "جهان آباد" را نزدیكترین مراكز جمعیتی به رومركز زلزله صبح امروز جواد آباد ورامین دانست و خاطرنشان كرد: رومركز زلزله در شمال غرب دریاچه نمك قم و شمال شرق حوض سلطان قرار دارد. این محدوده در خلال ماه های اخیر لرزه خیزی خویش را با رخداد تعدادی قابل توجه از خرد لرزه ها نشان داده است.

گسل مسبب زلزله صبح امروز ورامین

مدیر بخش زلزله مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی تصریح كرد: بر مبنای نقشه گسل های موجود، گسل بزرگ و كاری "سیاه كوه" به طول تقریبی ۱۵۰ كیلومتر با راستای خوابیده شمال غرب – جنوب شرق كه از شمال دریاچه نمك قم عبور می كند، می تواند گسل مسبب زلزله ۳.۱ جوادآباد تلقی شود.

وی گسل سیاه كوه را بارزترین ساختار شناخته شده در این منطقه دانست و خاطرنشان كرد: نكته مهمی كه در پهنه اطراف رومركز زلزله ۳.۱ می توان به آن اشاره نمود، مجاورت گسل كاری و لرزه زای "رباط كریم" با طول تقریبی ۸۰ كیلومتر و در جهت شمال غرب – جنوب شرق در همین نقطه كانونی زلزله جوادآباد با بزرگی ۳.۱ به گسل "سیاه كوه" است. گسل رباط كریم از حوالی شمال دریاچه نمك قم در سوی جنوب شرقی خود شروع شده و تا جوار شهر "پرند" در سوی شمال غربی گستردگی دارد.

سابقه زلزله خیزی منطقه

عضو هیات علمی مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی به بیان سابقه لرزه خیزی این منطقه پرداخت و خاطرنشان كرد: پس از زلزله روز جمعه ۹ آذرماه در ملارد، در روز ۱۱ آذرماه زمین لرزه ای با بزرگی ۲.۶ در ساعت ۹ و ۴۰ دقیقه و ۱۹ ثانیه در مجاورت راس شمالی دریاچه نمك قم رخ داد.

وی افزود: زلزله ۳.۱ جوادآباد كه امروز ۱۲ آذرماه رخ داد، در ادامه این زمین لرزه و احیانا با جنبایی گسل "سیاه كوه" است. این گسل می تواند گسل مسبب زلزله كوچك ۲.۶ شمال دریاچه نمك قم هم محسوب شود.

بیت اللهی با اشاره به اینكه سازوكار و راستای گسل سیاه كوه در فاصله قابل توجهی از تهران قرار دارد و ارتباطی با گسل های اطراف و نزدیك كلانشهرهای تهران و كرج ندارد، اظهار نمود: علاوه بر آن در راه و امتداد گسل "سیاه كوه" مراكز جمعیتی قابل توجهی متمركز نشده اند. ولی در مقابل گسل "رباط كریم" گسل فعالی است كه در انتهای شمال شرقی خود در مجاورت مراكز جمعیتی بزرگی مانند "رباط كریم"، "پرند" و "حسن آباد" قرار دارد كه لازم است فعالیت های آتی این ساختار تكتونیكی مورد پایش قرار گیرد.



رومركز زلزله ۳.۱ جوادآباد ورامین و موقعیت گسل ها و مراكز جمعیتی روستایی نزدیك

به گفته این محقق، به نظر می آید زمین لرزه های رخ داده در این منطقه با جنبایی گسل سیاه كوه مرتبط هستند، اما بدلیل مجاورت این دو گسل در نزدیكی نقطه رومركز خردلرزه ۳.۱، لازم است كه جنبایی آن مورد توجه قرار گیرد.

رییس كارگروه زلزله و مخاطرات با اشاره به اینكه رخداد زمین لرزه های "ملارد"، "جوادآباد" و خرد لرزه های اطراف دریاچه نمك قم معرف تكتونیسم پویای گستره شمالی ایران مركزی و جنوب البرز است، افزود: در این منطقه تمركز بالای جمعیتی بخصوص كلانشهرهای "تهران"، "كرج" و "قم" قرار دارد كه اهمیت پایش جدی لرزه ای منطقه را چندین برابر می كند. بی توجهی به امر استقرار تجهیزات پایش خردلرزه ها و جنبایی گسل ها سبب شده است كه بر مبنای حدس و گمان حرف زده شود و لازم است مسئولین به این امر توجه جدی داشته باشند.




1397/09/12
22:06:42
5.0 / 5
4862
تگهای خبر: زمین لرزه , ساخت , مسكن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
مسیر ساز
مسیر ساز
masirsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسیرساز محفوظ است

مسیرساز

حمل و نقل و راهسازی