مسیرساز

مسافران هواپیما چه حقوقی دارند؟

مسافران هواپیما چه حقوقی دارند؟

مسیرساز: خیلی از ما هنگام مسافرت های هوایی با مشكلاتی مثل گم شدن چمدان، تاخیر طولانی در پرواز و... مواجه شده ایم اما شاید ندانیم كه وقتی با این مسائل روبه رو می شویم باید چه برخوردی داشته باشیم؟ شاید خیلی از ما ندانیم كه ما بعنوان یك مسافر حق و حقوقی برای خودمان داریم؛ چیزی كه بعنوان «آیین نامه حقوق مسافر» از آن یاد می گردد.



حالا كه در آستانه عید نوروز هستیم و بازار سفرهای هوایی هم داغ است، بد نیست با حق و حقوقمان بعنوان یك مسافر آشنا شویم و با هم آیین نامه ای را مرور نماییم كه حقوق مسافر را در سه بعد «حقوق مسافر هنگام پذیرش در فرودگاه»، «نرخ بلیت» و «حقوق مسافر در حین و پس از پرواز» پوشش می دهد.

حقوق مسافر در واقع مجموعه ای از سیاست ها، دستورالعمل ها، استانداردها، ضوابط و مقرراتی است كه الگوی رفتاری شركت هواپیمایی و دست اندركاران امور پروازی را تدوین می كند و هدف آن تضمین حقوق مادی و معنوی و رعایت شأن و منزلت مسافران در فرآیند مسافرت های هوایی است. رعایت این مجموعه حمایتی بر مبنای مفاد ۵ قانون هواپیمایی كشوری و ماده ۱۹ كنوانسیون ورشو مصوب ۱۳۵۴/۳/۳۱ مجلس شورای اسلامی برای همه شركت های هواپیمایی الزامی است:

ـ همه مسافران به صورت یكسان از خدمات شركت های هواپیمایی بهره مند هستند و در صورتی كه به رغم داشتن بلیت تاییدشده شركت هواپیمایی از پذیرش مسافر به لحاظ محدودیت های شركت حمل كننده اعم از بازرگانی، فنی یا حقیقی امتناع كنند، شركت حمل كننده موظف به استرداد وجه و همینطور عرضه یك بلیت مجانی مشابه از لحاظ مسیر و كلاس پروازی است.

ـ اگر ابطال پرواز از زمان خرید بلیت تا یك هفته پیش از انجام پرواز باشد در این صورت شركت حمل كننده موظف به پرداخت كامل وجه بلیت است.

ـ اگر ابطال پرواز از شش روز تا ۲۴ ساعت پیش از انجام پرواز باشد، در این صورت شركت حمل كننده موظف به پرداخت كامل وجه بلیت و عرضه یك بلیت مشابه با ۳۰ درصد تخفیف از لحاظ مسیر و كلاس پروازی به مسافر است.

ـ اگر ابطال از ۲۴ ساعت مانده تا زمان انجام پرواز انجام پذیرد، در این صورت شركت حمل كننده موظف به پرداخت كامل وجه و عرضه یك فقره بلیت نیم بهای مشابه از لحاظ مسیر و كلاس پروازی است. البته این تبصره هم وجود دارد كه عرضه بلیت مشابه (از لحاظ مسیر و كلاس پرواز) در نخستین فرصت زمانی انجام می گیرد. همینطور در صورت انتقال مسافر توسط سایر خطوط هوایی این امر بدون پرداخت هزینه یا مابه التفاوت توسط مسافر یا خسارت توسط شركت های هواپیمایی انجام خواهد پذیرفت.

همچنین شركت های هواپیمایی در صورت بروز تاخیر در انجام پرواز بر مبنای زمان درج شده در بلیت مسافر هم مسئولیت هایی بر عهده دارند:

ـ در صورت بروز تاخیر در پرواز نماینده شركت هواپیمایی باید با حضور در بین مسافران با متانت و احترام نسبت به اطلاع رسانی صحیح در مورد تاخیر پرواز اقدام نماید.

ـ شركت هواپیمایی باید نسبت به اطلاع رسانی با استفاده از سیستم اطلاعات پرواز به صورت مستمر اقدام نماید.

ـ در صورتی كه تاخیر پرواز بیش از یك ساعت تا دو ساعت باشد باید از مسافران پذیرایی نوع اول شود. پذیرایی نوع اول شامل میان وعده (اعم از نوشیدنی گرم یا سرد و شیرینی مناسب) است. البته عرضه این پذیرایی مشروط به وجود زمان كافی جهت پذیرایی و عدم تولید تاخیر بیشتر در پرواز است.

ـ در صورتی كه تاخیر بیش از دو ساعت تا ۴ ساعت باشد، انجام پذیرایی مناسب حداقل نوع اول با عنایت به امكانات فرودگاهی، فراهم كردن امكان برقراری ارتباط تلفنی جهت اطلاع رسانی، تغییر پرواز در صورت درخواست مسافر و امكان انجام آن، انجام اقدامات لازم جهت اعزام با سایر شركت های هواپیمایی (در صورت درخواست مسافر) و در صورت وجود پرواز از همان مسیر یا انتقال به مقصد نهایی با استفاده از مسیرهای جایگزین (به غیر از مسیر درج شده در بلیت) و پرداخت كامل وجه بلیت مسافر در صورت انصراف مسافر از ادامه پرواز از وظایف شركت هواپیمایی به حساب می آید.

ـ در صورتی كه تاخیر در پرواز بیش از ۴ ساعت باشد، شركت حمل كننده موظف به عرضه یك فقره بلیت مشابه با تخفیف ۳۰ درصد از لحاظ مسیر و كلاس پروازی است اما در مورد پروازهایی كه به علت شرایط جوی یا امنیتی فرودگاه مبداء، مقصد و در مسیر دچار تاخیر یا ابطال می شود، شركت های هواپیمایی با رعایت مقررات پذیرایی از مسافرین صرفا موظف به استرداد كامل وجه به مسافرین هستند.

ـ در صورتی كه هواپیما در مكانی به غیر از مقصد مسافر یا نقطه میانی (در پروازهای اتصالی مندرج در یك بلیت) توقف كند، شركت هواپیمایی موظف است انتقال مسافر به مبداء توسط شركت هواپیمایی حامل را پذیرفته و كل وجه بلیت بدون كسر جرایم به مسافر پرداخت شود یا اینكه در صورت درخواست و انتقال مسافر به مقصد با هر وسیله نقلیه عمومی زمینی (اتوبوس، قطار، ...) این انتقال ضمن فراهم كردن شرایط لازم و پرداخت هزینه های آن توسط شركت حامل صورت گیرد.

گم شدن یا صدمه دیدن چمدان مسافر یكی دیگر از مسائلی است كه شركت هواپیمایی نسبت به آن مسئول است. در صورت گم شدن یا صدمه دیدگی چمدان و بار همراه، شركت حمل كننده بر مبنای دستورالعمل پیگیری، جست وجو یا جبران خسارت خود، موظف به تامین رضایت مسافران است:

ـ مسافر می تواند در صورت گم شدن یا صدمه دیدگی چمدان و بار همراه بلافاصله (قبل از ترك فرودگاه) فهرست آن را به شركت حمل كننده عرضه كند.

ـ در صورت تاخیر در تحویل چمدان و بار همراه هم ضروری می باشد مسافر حداكثر ظرف مدت ۲۱ روز نسبت به عرضه اعلام مبحث خود به شركت حمل كننده اقدام نماید.

به منظور تامین تسهیلات، رفاه و ایمنی مسافر توانخواه (معلول) هم شركت های حمل كننده در چارچوب دستورالعمل های تخصصی ذیربط اقدامات لازم را در عرضه خدمات مناسب و مجانی انجام خواهند داد:

ـ شرایط خاص مسافر توانخواه باید در زمان خرید بلیت و حداكثر تا ۴۸ ساعت پیش از پرواز به شركت حمل كننده اعلام شود و ضروری می باشد مسافر جهت آگاهی از چگونگی این خدمات با دفتر شركت حمل كننده تماس بگیرد.

ـ مسافر بیمار در دوره بعد از عمل جراحی یا دوره نقاهت از قاعده مسافران توانخواه مستثنی است و تابع مقررات حمل بیمار شركت حمل كننده خواهند بود.

در نهایت اینكه شركت هواپیمایی و دفاتر نمایندگی فروش بلیت موظفند بلیت مسافر را با مشخصات كامل اعم از شرایط و ضوابط بلیت صادرشده، قیمت نهایی (بهای پایه، عوارض، قواعد ابطال و هزینه های اضافی) نام شركت حمل كننده و سایر اطلاعات ضروری به مسافر عرضه كند.

ایسنا - سهیلا صدیقی




1396/12/19
22:15:52
5.0 / 5
4522
تگهای خبر: خدمات , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
مسیر ساز
مسیر ساز
masirsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مسیرساز محفوظ است

مسیرساز

حمل و نقل و راهسازی